State of California, Office of Emergency Services

  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    State of California, Office of Emergency Services project via Dreyfuss+Blackford
Client
State of California
Location
Sacramento, California
Completion
2001

The Governor’s Office of Emergency Services (Cal OES) houses the State’s control center for strategic response to all state-wide disasters and emergencies. It is a state-of-the-art, essential-service facility capable of 24/7 uninterrupted operation. It supports all state, regional and local emergency rescue, homeland security and relief agencies. Extensive communications, computer, emergency power and security systems were carefully integrated for maximum function, efficiency and flexibility. The facility includes operations, equipment and vehicle storage on a secure campus.

Green building elements were carefully integrated into the design. Light shelves on the south, shade controlled windows at the north and “lantern” clerestories at the roof provide indirect daylight deep into the building. High-efficiency mechanical systems are combined with high-reflectance roofing and siding, insulation, indirect lighting and low-e glazing to provide superior energy efficiency throughout. Drought-resistant native grasses combined with large canopy shade trees for the resource-efficient site improvements.

In 2002, The project won a Savings By Design Energy Efficiency Integration Award.