Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation

  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Montage Health, Outpatient Surgery Center Renovation project via Dreyfuss+Blackford
Client
Montage Health
Location
Monterey, California
Completion
Summer 2022

This project provides a much-needed renovation of the entire Community Hospital of the Monterey Peninsula (CHOMP) Outpatient Surgery Center, including new supporting administrative space on the floor below, new rooftop HVAC units, and seismic upgrades to the building.

Our design approach began with an intensive Discovery phase to evaluate the space needs, functional requirements, staff and patient flow, and building system efficacy. In addition to regular stakeholder workshops, we embedded ourselves for three days into the surgery center environment to observe workflows and interview staff. This interaction was vital to our team’s understanding of the most critical renovation needs, which included better acoustic and physical privacy for patients, centralized storage, right-sized spaces, and building systems upgrades.

The remodel includes three operating rooms, three procedure rooms, 12 patient bays, a scope processing department that serves the adjacent hospital, and new administrative space on the lower level. In the previous layout, there was no visibility for staff between the Pre-Op and PACU patient areas and both were served by one, undersized nurse station.

The interiors feature calming blue and green tones with warm wood accents inspired by the Monterey coastline. Clean lines and midcentury modern influence are taken from the existing hospital’s architecture. The new layout preserves views to the surrounding forest landscape from the waiting room and operating rooms, a beloved feature by the staff.