Sacramento State Welcome Center + Plaza

  •  Click for Full Screen
    Sacramento State Welcome Center + Plaza project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Sacramento State Welcome Center + Plaza project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Sacramento State Welcome Center + Plaza project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    Sacramento State Welcome Center + Plaza project via Dreyfuss+Blackford
Client
California State University, Sacramento
Location
Sacramento, California
Completion
2020

The Welcome Center at Sacramento State – for new and prospective students – also houses University Transportation and Parking Services (UTAPS) administrative offices and is adjacent to Parking Structure 5 at the front entrance to the campus. In close proximity to the University Arboretum, the landscape, which includes existing mature trees, folds around the building and envelopes it to help it blend in with its surroundings.

The building includes a large assembly space with media briefing area, offices, public payment counter, conference rooms and other support spaces. The utilization of sloped roofs allows for a generous overhang area for outdoor gatherings and provides an efficient means of rainwater drainage through the use of rain chains. Stained and sealed wood panels and slats on the exterior are integrated into the façade and overhang – a nod to the campus’ trellis motif.

Also included with the project is a pedestrian plaza with sculpture art connecting the Welcome Center and Parking Structure 5 with the rest of campus, creating a strong sense of place. The activated plaza space extends out toward the campus for those using the parking structure, while the Welcome Center leans inward inviting new students to find out more about the University.

The Welcome Center is designed to achieve LEED Gold certification.