UC Davis Health System Parking Structure III

  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
  •  Click for Full Screen
    UC Davis Health System Parking Structure III project via Dreyfuss+Blackford
Client
University of California, Davis
Location
Sacramento, California
Completion
2012

For the past ten years the University of California, Davis Health System’s medical center in Sacramento has been transforming itself from a sprawling suburban-like campus to a compact and efficient urban medical center. A key support element in that transformation is structured parking.

Dreyfuss + Blackford was selected along with International Parking Design, Inc., to design a new facility that will be economical and efficient, plus a graceful addition to the medical campus and good neighbor to the adjacent residents.

Parking Structure III (or PS3, as we call it) serves as the new front door for patients and family members arriving at Sacramento’s largest and most complex medical campus. The 7-level structure adds 1,200 spaces, advanced parking technology, individual parking stall availability indicators, and a lots of natural light in the interior for safety and security. Suspended over the precast concrete structure, a louvered shade screen veils the building from the street and creates privacy for the adjacent patient rooms. Made of nearly four thousand extruded aluminum fins, each blade is rotated at a distinct angle designed to reflect light inside the structure, creating a gentle textured facade above the street and a visually intriguing landmark for visitors.

The project received the Precast Concrete Institute’s Best Hybrid Parking Structure Award in 2015 and a Design Award Honorable Mention in 2014. In 2013, the project received international recognition as a finalist in the Architizer Awards; a Merit Award from the International Parking Institute Award; Metal Architecture Magazine’s Judges Award; AIA California Council Merit Award; AIA Central Valley Design Award for Divine Detail; and was named the National Parking Association’s Innovative Facility of the Year. It also received a special Judge’s Award from Metal Construction News Building Awards in 2012.

More images of PS3 can be found here.